sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Sunnuntaikävelyllä keskustassa

Ihana auringonpaiste houkutteli ellei suorastaan pakottanut ulos d-vitamiinitankkaukselle. Siispä nuorimmainen rattaisiin, lenkkarit jalkaan ja menoksi! Tällä kertaa nappasin kameran matkaan kun ajattelin vangita linssin läpi näkymiä, joita vielä hiukan uusin silmin täällä katselen.

Positiivisia yllätyksiä kaupunki on tarjonnut mm. Lähdepuistolla. Tämä on minun puheissani "Salattu Helmi", koska löysimme sen lasten kanssa ihan sattumalta kun olimme asuneet kaupungissa jo yli vuoden. Viihtyisä, kaunis, vehreä paikka, jota ei "mainosteta" missään, vaikka paikka sijaitsee ihan keskustan tuntumassa. Pidän paljon myös enemmän luonnontilassa olevista "keitaista" mutta hyvin hoidetusta kaupungin puistosta tämä on erinomainen esimerkki.

Lähdepuisto

Siihen sitten keskustan osalta valitettavasti positiiviset huomiot jäävätkin. Kaupungin läpi virtaa (?) likainen pieni joki. Väristään huolimatta, vesi kaupungin keskustassa on mielestäni viihtyvyyttä lisäävä elementti, jota pitäisi vaalia ja "hyödyntää" kauniin ja viihtyisän keskustan luomisessa. Mutta Orimattilassa (lainaten ystävääni) "pyllistetään" joelle. Keskustaan rakennetaan marketteja, joiden takapihan ja parkkipaikat kääntävät selkänsä joelle ja sen ihan viihtyisille rantapenkereille.

Ihan vain esimerkki: jos kuumana kesäpäivänä haluat mennä jäätelölle Orimattilassa, mitä teet? Käyt ostamassa jäätelön kaupasta? Ihan ok, jos haluat nauttia sen parkkipaikalla seisten. Jos meinaat mennä nautiskelemaan tötteröstä mieluisampaan ympäristöön saat kävellä niin kauas että jäätelö on joko sulanut tai syöty. No entä jäätelökioski? Ainokainen kiska oli viime kesänä S-Marketin ovella. Vieressä pöytä ja pari tuolia ja kas, parkkipaikka. Todella viihtyisää.

Jäätelökioskin paikka

Meidän perhe lähtee Lahteen satamaan, kun haluamme istuskella mukavassa paikassa jäätelöllä tai kahvilla kesällä. Unelmoin viihtyisästä, vaikka ihan pienestäkin, terassista/kahvilasta joen rannalla, jonne olisi helppo mennä ja josta saisi pientä hyvää purtavaa, raikasta juomaa ja tietysti sitä jäätelöä. Tilaa olisi. Ja varmasti asiakkaita. Esimerkiksi upean Soile Yli-Mäyryn taidelinnan pihassa on iso terassi, johon voisi helposti kuvitella mielessään vaikka kerran viikossa kesäiltana toimintaa: tarjoilua, elävää musiikkia, taidetta, runoja, mitä mieleen juolahtaa! Viihtyisää oleskelua "kaupungin olohuoneessa", jollainen Orimattilasta puuttuu!

*Itse asiassa kävin ihan kyselemässä asiaa taidelinnasta kun se oli juuri sattumoisin avoinna ja sain erittäin positiivisen vastaanoton idealle =)

Keskustassa lojuu myös muutamia hylätyn näköisiä tontteja. Yksi tällainen on Heinämaantien varrella, hautausmaan lähettyvillä. Aukealle on rakennettu jonkinlainen skeittiramppi, jolla tänään sunnuntaina istuskeli lautansa kanssa yksinäinen nuori mies. Kysäisin, tietääkö hän onko tontille rakenteilla jotain ja ystävällisesti sain vastauksen, että jossain vaiheessa siihen suunniteltiin hautausmaan laajennusta. En halua olla epäkunnioittava mutta olisiko aiheellisempaa pohtia tulevaisuuden tekijöiden tarpeita kuin jo menneiden? Tuossa olisi huippupaikka vaikka yhdistetylle parkour-skeitti -puistolle. Nuoret varmasti tulisivat itse mukaan talkoisiin, jos saisivat olla suunnittelussa mukana alusta loppuun. Ja olisi paikka jossa hengailla sillanalustojen tai marketin tuulikaapin sijaan.

Yksinäinen skeittaaja

Olenko esteetikko kun kaipaan ympärilleni kauneutta ja viihtyisyyttä?

1 kommentti:

  1. Hei ihan mahtava teksti! Ja niin totta, kyllä kaipaisi Orimattila vähän ehostusta!

    VastaaPoista