perjantai 6. syyskuuta 2013

Nuijitaan vaan

Vihreiden kuntapäivillä lupasin ja vannoin (taas kerran), että tartun itseäni niskasta kiinni valtuustosta ja lautakuntatoiminnasta bloggaamisen suhteen. Tässä siis lupauksen lunastusta.

Maanantaina kokoontui valtuusto eka kertaa kesätauon jälkeen. Ilman erillistä sähköpostimuistutusta kollegalta en olisi varmaan muistanut, että ryhmänpuheenjohtajat tapaavat aina tunti ennen valtuustoa, jotta olemme tietoisia, mitä kokouksessa saattaa nousta esiin. Nämä tapaamisen ovat itselleni erityisen tärkeitä, koska olen kovin yksin eikä minulla ole pienintäkään hajua millaista keskustelua asiat ovat herättäneet muissa ryhmissä. Toisaalta tämän tavan voidaan nähdä "ruokkivan" suljettujen ovien takana käytävää päätöksentekokulttuuria eli näin asiat eivät nouse keskusteluun välttämättä kaikille avoimessa valtuustossa vaan päätökset sovitaan valmiiksi etukäteen kaikessa hiljaisuudessa... Asioilla on aina kaksi puolta (tai enemmänkin).

Esityslistalla oli seuraavanlaisia asioita:
  1. Orimattilan kaupungin hyvinvointikertomus
  2. Orimattilan vesihuollon kehittämissuunnitelman hyväksyminen
  3. Tuntiopettajan virkanimikkeen muuttaminen luokanopettajaksi
  4. Ehdotus maa-alueen liittämisestä Nastolan kuntaan
  5. Hallintosäännön tarkistaminen ja muuttaminen
  6. Lausunto kuntarakennelain 4 luvun mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen asettamisesta
  7. Sitoumus yrittäjyyden puolesta 
  8. Arviointikertomus 2012, vastineet
Muutamat noista olivat selkeästi muodollisuuksia, joista ei oletettukaan nousevan minkäänlaista keskustelua (kohdat 3. ja 5.). Maa-alueen liittäminen Nastolaan (kohta 4.) oli jo useaan otteeseen käsitelty, joten en uskonut sen enää herättävän tunteita mutta yksi puheenvuoro asiasta pidettiin. Kritiikki nousi lähinnä menneisyydestä, kun tilannetta verrattiin Hietanan kylästä kiinni pitämiseen. Tässä oli jälleen esimerkki siitä, miten itse tarkastelen asioita usein hyvin erilaisesta vinkkelistä kuin muut, koska minulla ei ole vuosien siteitä alueeseen.

Kakkoskohtaa eli vesihuollon suunnitelmia oli esittelemässä oma mieheni Mikko. Aika hassulta tuntui kun Mikko oli tuolla työroolissaan mutta hienosti ja ihastuttavan tiiviisti hän homman hoiti eikä tästäkään aiheesta pitkiä puheenvuoroja käytetty, ainoastaan esitettiin huolestuneisuutta pohjavesivaroista.

Lehdessäkin kiinnitettiin huomiota siihen, että kuntajakoa koskeva kohta 6. kopsautettiin läpi suitsaitsukkelaan ilman yhtään puheenvuoroa. Tähän asiaan Orimattila reagoikin itsellekin yllättävällä nopeudella ja varmuudella. Sellainen tuntuma tuohon selvitysvelvollisuuteen tuntui olevan heti alusta asti, että asiaa pidettiin täysin turhana, päällekkäisenä työnä, jota ei nähty missään määrin velvoittavana ja perusteltuna. No, ehkä näin. Tykkäsin joka tapauksessa kaupungin suoraselkäisyydestä ja itsevarmuudesta vastauksessaan.

Valtuutetut asettuivat tukemaan yrittäjyyttä Orimattilassa mutta eipä muuta voitu olettaakaan, koska kyseessä on kuitenkin ihan strategiassakin korostettu asia. Viimeisessä käsiteltävässä asiassa eli arviointikertomuksen vastineissa kiinnitin itse huomiota ikuisuuskysymykseen eli kaupungin verkkosivuihin. Arviontikertomuksessa sanotaan:
 
Vuonna 2011 jäivät toteutumatta mm. henkilöstön kehityskeskusteluihin, vanhusten sähköiseen asiointiin sekä kaupungin intranetin ja kotisivujen kehittämiseen liittyvät tavoitteet. Tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota siihen, että kyseisiä tavoitteita ei ole sisältynyt vuoden 2012 talousarvioon, eikä näiden asioiden kehittymisestä näin ollen ole raportoitu.
 
Ja vastaus kuuluu:
Kaupungin intranet on ollut seudullinen hanke, jonka kehittäminen jatkui koko vuoden 2012.  Kotisivujen uudistaminen liittyy tietoteknisesti intranetin alustaan, joten kotisivujen uudistaminen siirtyy vuoteen 2014, mikäli määrärahat siihen tulevat hyväksytyiksi.
 
Pidän tätä jokseenkin ontuvana selityksenä. Nykypäivänä ei pitäisi olla kynnyskysymys uusia verkkosivuja vaikka sitten väliaikaisesti riippumatta toisen järjestelmän teknisistä ratkaisuista. Tässä puhutaan kuitenkin "väliajasta", jonka kesto on monta vuotta! Jossain mättää, jos sekä kuntalaiset että kaikki päättäjät ovat sitä mieltä, että verkkosivut täytyisi uusia VÄLITTÖMÄSTI (ja tätä mieltä ollaan oltu jo vuosia) eikä mitään tapahtu. Oikeasti. Asia on suunniteltu hoitaa vuoinna 2011 ja nyt vuonna 2013 todetaan, että homma hoidetaan EHKÄ vuonna 2014. WTF?! Miksei tämä asia toteudu jos kerta kaikkien tahtotila on sen takana? Mistä/kenestä tämä on kiinni? En tajuu.

Hyvinvointikertomukseen teen oman postauksen, ettei tästä TAAS tule kuuden kilometrin maratonteksti... 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti